Bitola

Bitola 5.00/5 (100.00%) 2 votes

Hoofdafbeelding
http://www.exploringmacedonia.com/bitola.nspx

Bitola is een stad gelegen in het Zuiden van Macedonië.  Bitola ligt op plus minus 600 meter boven het zeeniveau aan de voet van een hoge berg de Pelister die 2600 meter hoog is.   BItola de gemeente heeft een inwoners aantal van ongeveer 95.000 en is met dit aantal de derde grootste gemeente van Macedonië.  Er is ook een universiteit en noemt St. Celement of Ohrid University of Bitola, hij is genoemd naar  de heilige Clemens van Ohrid. Deze universiteit was de 2de universiteit van heel Macedonië.  Hier bevindt zich ook het oudste theater van heel Macedonië. Door de 12 consulaten die zich  in Bitola bevinden heeft men de stad de bijnaam ”De stad van de consulaten” gegeven.

Geschiedenis en Cultuur

In de oudheid had Bitola de naam Heraclea Lyncestis en was een zeer belangrijke nederzetting die opgericht is door Philippus II van Macedonië.  De Romeinen hebben deze stad in 148 voor Christus veroverd.  In 1395 heeft het Ottomaanse Rijk  Bitola weer veroverd, zij hebben ervoor gezorgd dat dit een belangrijk militair en commerciaal centrum geworden is. In de 19de eeuw werd Bitola de hoofdstad van de vilajet, dit was de tweede bestuurslaag in het Ottomaanse Rijk.

In 1903 was Bitola het centrum van de ilinden opstand. Dit was een opstand door de Macedoniërs tegen de Ottomanen. Na de tweede Balkanoorlog in 1913 kwam Bitola samen met  de rest van de republiek Macedonië aan Servië.
Tegenwoordig heeft bitola een inwoners aantal van rond de 95.000.  Ze hebben verschillende bevolkingsgroepen: de Macedoniërs, de Albanezen, de Roma, de Turken en de Vlachen. De Vlachen zijn van Roemeense afkomst.  Bitola was van groot belang voor de Albanezen om hun spellingstaal in 1908 vast te leggen.

 

Toerise en bezienswaardigheden

Op het Magnolia plein in Bitola, zie je een fontein en een monument voor Philip II, hij is de stichter van de stad Bitola en tevens ook de vader van Alexander de Grote. In de avond rond 21:00 uur  begint er een heuse licht- en geluid show die zeker de moeite waart is om te zien.

Als je ongeveer 2-3 kilometer naar het zuiden wandelt vanuit Bitola, vind je  de ruïnes terug van Heraclea Lyncestis enn was gesticht door Philip II ( zoals ik hierboven al vermeld reeds vermeld heb).  Het meeste wat er nu nog van over blijft komt uit de Romeinse tijd, toen zij deze stad bezet hadden.  In de zomer maakt men nog steeds gebruik  van het Amphitheater omdat deze nog altijd in zeer mooie staat is voor de oudheid hiervan.

bezienswaardigheden

http://www.exploringmacedonia.com/heraclea-lyncestis.nspx

Het stadsbeeld van Bitola is de 30 meter hoge vierkante klokkentoren en heeft de naam Saat Kula.  Het is niet geweten wanneer deze toren gebouwd is, er zijn meldingen dat in de 16de eeuw een toren gelijk deze  gebouwd werd maar men is er niet zeker van of het over deze  toren gaat.
Naast de klokkentoren vind je  de orthodoxe kerk Sint- Dimitry die gebouwd is in barokke stijl waar je ook zeker de moeite is om eens te bezichtigen.

bezienswaardigheden 2

http://nl.wikipedia.org/wiki/Bitola

Het is ook zeker de moeite om  aanwezig te zijn op het jaarlijks Macedonisch filmfestival en heeft de naam: Manaki filmfestival.   Omdat de het grootste deel van het werk van de gebroeders Yanaki en Milton Manaki  hier werd georganiseerd gaat het filmfestival hier door.  Het festival word elk jaar ondersteund  door het Ministerie  en de president van de Republiek Macedonië.

Als je geïnteresseerd bent in geschiedenis, raden we je zeker en vast aan om het Bitola museum te bezoeken.  Ze besteden hier veel aandacht aan de opgravingen van Heracles Lyncestis, waar we het al over gehad hebben.  Ook verkrijg je veel informatie over Kemel Ataturk,  hier gebeurde de militaire opleidingen.

Top 5 hotels

 1. Hotel Theatre ( Beoordeeld met 9,7 op 10)
 2. SOho Apartments ( Beoordeeld met 9,4 op 10)
 3. Bela Kuka Hotel ( Beoordeeld met 9,1 op 10)
 4. Hotel Sumski Feneri ( Beoordeeld met 9,2 op 10)
 5. Hotel Sator ( Beoordeeld met 9,0 op 10)

(Bronvermelding: www.booking.com)

Top 5 restaurants

 1. Lounge Bar Manaki Bitola ( beoordeeld met 4,5 sterren)
 2. Porto Jazz ( beoordeeld met 5 sterren)
 3. Grne ( beoordeeld met 4,5 sterren)
 4. Pub Bourbon Street ( beoordeeld met 5 sterren)
 5. Gradska Kefeana( beoordeeld met 4 sterren)

(Bronvermelding: www.tripadvisor.nl)

Top 5 bezienswaardigheden

 1. National Park Pelister ( beoordeeld met 5 sterren)
 2. Heraclea ( beoordeeld met 4 sterren)
 3. Shirok Sokak Street ( beoordeeld met 4,5 sterren)
 4. The Bitola Clock Tower ( beoordeeld met 4 sterren)
 5. Philip II of Macedonia Statue ( beoordeeld met 4 sterren)

(Bronvermelding: www.tripadvisor.nl)

Aanbiedingen Bitola vakantie