Ohrid

Ohrid 5.00/5 (100.00%) 1 vote

Ohrid is een stad en gemeente in het zuidwesten van MacedoniŽ. De gemeente telt ongeveer 55.000 inwoners waarvan er 42 000 in de stad zelf wonen en de rest op andere plaatsen binnen de gemeente. Ohrid is gelegen aan het meer van Ohrid en is tevens ťťn van de twee grote meren in MacedoniŽ. Daar komt dus ook de naam Ohrid vandaan en ligt op de grens met AlbaniŽ.

Geschiedenis

Aan een van de oudste meren ter wereld ligt de stad Ohrid, een stad met een geschiedenis die teruggaat tot 5000 v. Chr. en die claimt na Damascus de langst bewoonde plek ter wereld te zijn. Wat ook wordt gezegd is dat er in de stad en rond het meer de Ohrid, exact 365 kerken, kloosters en heilige plaatsen zijn, een voor iedere dag, zodat Ohrid ook wel het Slavische Jeruzalem wordt genoemd door gelovigen.In de oudheid heette Ohrid Lychnidos, stad van licht, naar het kristalheldere water van het meer. Het was de hoofdstad van Dasaretia, een regio die werd bevolkt door de Griekse stam van de Dasareten, en die ook zijn sporen in het Albanese Berat heeft nagelaten.
Tijdens de Balkanoorlogen van 1912-1913 werd Ohrid respectievelijk Servisch, Bulgaars en weer Servisch. Daarna werd de stad opgenomen in het Koninkrijk van ServiŽrs, Kroaten en Slovenen, de voorloper van het communistische JoegoslaviŽ. Sinds 1991 ligt Ohrid in de Republiek MacedoniŽ.

Bezienswaardigheden

Ohrid is al een aantal jaar een populaire vakantiebestemming in MacedoniŽ. De ligging aan het meer van Ohrid en de mooie historische gebouwen zijn de reden om zeker een bezoekje te brengen aan de stad Ohrid. Vooral in de zomerse maanden is het erg fijn om te genieten van de zon en aangename temperaturen terwijl je op het mooie strand ligt aan het meer van Ohrid.
Het meer van Ohrid is wel de toeristische trekpleister van Ohrid en eigenlijk ook wel heel MacedoniŽ. Het meer vormt voor een deel de grens met AlbaniŽ en is een heerlijke plek om te genieten van de zon als je op het strand ligt van Ohrid. Het meer van Ohrid is ťťn van de oudste meren ter wereld en het diepste meer van MacedoniŽ. Op zijn diepst is het meer wel 300 meter diep. Door de diepte is de temperatuur van het water vrij koel en is zeker in de zomer fijn voor een frisse, afkoelende duik in het water. Daarnaast is er de mogelijkheid om diverse watersport activiteiten te doen en een rondvaart te doen met een plaatselijke kapitein van een klein bootje.
mace 2
Op het hoogste punt van de grote heuvel waar Ohrid tegenaan gebouwd is bestaat al meer dan duizend jaar het Fort van Samuel. Dit fort is gebouwd op oudere resten van een nog ouder gebouw en was gebouwd ten tijde van het Eerste Bulgaarse Rijk, waar Ohrid de hoofdstad van was. Tegenwoordig is dit fort te bezoeken en kan er worden genoten van een werkelijk fantastisch uitzicht over Ohrid en het meer van Ohrid. Dit is een echte aanrader en zal een uitzicht zijn om nooit te vergeten.
mace 3
Door de vroegere Griekse invloeden in MacedoniŽ zijn er ook nog veel oude monumenten uit die tijd te vinden in dit prachtige land en ook in Ohrid. Een voorbeeld hiervan is het antieke theater dat in Ohrid staat. Dit oud Griekse Amphi theater komt uit de tweede eeuw voor Christus en is pas halverwege de vorige eeuw ontdekt. Het huidige theater is ongeveer de helft van de grootte dat het vroeger was, aangezien het in zijn geheel moest worden uitgegraven. Tot op de dag van vandaag worden er hier nog evenementen en concerten gehouden voor het publiek.
Niet heel ver van Fort van Samuel en de antieke theater vandaag ligt klooster St. Clement. Dit ligt in het hoger gelegen deel van de stad Ohrid en is zeker de moeite waard om te bekijken, aangezien het ťťn van de hoogtepunten is van jouw bezoek aan Ohrid. Dit klooster is daarnaast ook ťťn van de oudste gebouwen van Ohrid en komt uit de negende eeuw. Het klooster is zeker de moeite waard om te bekijken door de mooie muurschilderingen en de fantastische bouw van het gebouw. Dit is ťťn van de meest belangrijkste bezienswaardigheden in MacedoniŽ, dus mag zeker niet gemist worden als Ohrid wordt bezocht.
mace 4

Cultuur

Doordat Ohrid aan een meer ligt zijn er heel veel eetspecialiteiten die erg lekker zijn en wat je zeker een keertje moet proberen. Er wordt verse vis gevangen uit het meer en ligt ís avonds in het restaurant op jouw bord. Dit is ťťn van de specialiteiten, maar ook als vleesliefhebber zit je in MacedoniŽ en dan vooral in Ohrid aan het goede adres. Wees dus niet bang om de lekkere keuken van MacedoniŽ te proeven.
MacedoniŽ wordt vaak de parel van de Balkan genoemd door de mooiheid van het land. In de omgeving van Ohrid en het meer worden er parels geproduceerd die worden gemaakt van schubben van de vissen uit het meer en die schubben worden bewerkt tot een olie. Deze olie wordt dan op glazen of plastic balletjes geplakt waardoor het parels zijn. Het precieze proces is al een eeuwenoud geheim van de families die het produceren en worden in Ohrid de beroemde parels verkocht. Zeker een leuke, mooie souvenir om mee te nemen naar huis!

Top 5 hotels

Hotel Aleksandar Villa
Hotel Roy View
Hotel Tino
Hotel Mizo
Hotel Oaza Inn