Tetovo

Tetovo 5.00/5 (100.00%) 1 vote

Hoofdafbeelding

Tetovo is een stad in het noordwestelijk† gedeelte van MacedoniŽ die beschikt over een inwonersaantal van ongeveer 87.000.† De stad is gebouwd aan de voet van de Sar berg. Tetovo heeft een oppervlakte van 1.080 km≤ en ligt op 468 meter boven de zeespiegel.† Doordat er veel multi-etnische Albanese politieke partijen en populatie in Tetovo woont heb je hier een meerderheid van Albanezen waardoor† de taal die hier het meest gesproken Albanees is.† De stad bestaat uit multi-etnische achtergrond die bestaat uit Albanees, Macedonisch en Turkse elementen.† Net buiten de stad Tetovo heb je de derde grootste Universiteit van MacedoniŽ.

Geschiedenis

Tetovo is de 3de grootste stad† op het gebied van grootte en van het aantal bevolking.† Over de manier waarop de naam is ontstaan is men niet zeker en bestaan er †verschillende mogelijkheden. De Albanese oorsprong die verwijzen naar de verovering van Tetovo door de lokale bevolking.† Deze stad heeft veel geschiedenis, dus als u interesse hebt in geschiedenis zit u in deze stad aan het juist adres.

De geschiedenis† van tetovo is begonnen rond 6100 jaar voor Christus.† Begin† 5de eeuw was de omgeving bezit door verschillende volkeren van indium-Oost-Europa. Deze hebben gezorgd voor† een serieuze vooruitgang op het gebied van kennis en metaalbewerking. †De meeste welvarende periode voor het gebied van Tetovo was rond† de 2de en 3de eeuw rond christus. Een paar jaar na de geboorte van Christus† viel dit gebied in Romeinse handen, vervolgens is hij ook veroverd geweest door† de Byzantijnen, de Slaven om vervolgens aan het Ottomaanse Rijk te worden gehecht. De aanwezigheid van moslims markeert de uitstraling van de stad Tetovo,† waar ze moskeeŽn, markten enzovoort gebouwd hebben.

Bezienswaardigheden en toerisme

Superveel bezienswaardigheden zijn er niet in Tetovo maar diegene die er zijn, zijn zeker de moeite waard om eens te bezoeken.

De eerste bezienswaardigheid waar je zeker eens langs moet gaan is de Sarena Dzamija moskee. Hij is aan zowel aan de binnen- als †buitenkant helemaal met de hand geschilderd wat er werkelijk geweldig uitziet.† Hij is oorspronkelijk gebouwd rond 1490 en werd gefinancierd door de zussen Hurshida en Mensure, wat totaal niet gebruikelijk was voor deze tijd.†† De architect hiervan was Isak Bey. In de 16 de eeuw is de moskee herbouwd† door de stadsbrand die heel Tetovo vernield heeft.† In† 1833-1834 is de moskee gerestaureerd† en werd dit gefinancierd door Abdurrahman Pasha, hier komt de alternatieve naam vandaan: de Pasha moskee.

Toerisme

http://www.longwayhome.nl/rondreis-macedonie/

de beschilderede buitenkant ziet eruit alsof het afbeelding zijn van een spelkaarten, aan de binnenkant zijn er ook fragmenten geschilderd† van wereldsteden.† Voor deze moskee te verven †heeft men meer dan 30.000 eieren gebruikt.

Ook heb je nog de Arabate Baba Teke, dit is een klooster van de† Bektasi orde. Dit is een orde die gericht is op de mystieke leer van de Twaalf Imams,† dit zijn de nakomelingen van de islamitische profeet Mohammed en worden gezien als spirituele en politieke opvolgers van de laatste profeet Mohammed.

 

toerisme 2

http://en.wikipedia.org/wiki/Arabati_Baba_Te%E1%B8%B1e

Het is ook zeker de moeite waard om eens langs de Pena rivier te lopen. Hij is 30 kilometer lang. Hij is het symbool van Tetovo† omdat het ook de trekpleister is want het trek vele toeristen door de mooie watervallen die door de bergen loopt waar je een geweldig uitzicht en omgeving hebt.† In economische opzicht is de Pena rivier belangrijk voor Tetovo omdat er 4 hydro centrales zijn gebouwd op de rivier waarvan ťťn de eerste was van heel MacedoniŽ. In 1979 nadat er een stortregen was geweest, was de rivier overgelopen en zorgde voor wateroverlast over heel Tetovo.

Voor de mensen die geÔnteresseerd zijn in de rijk gevulde geschiedenis van Tetovo,kunnen langs gaan in het stadmuseum dat je kan terugvinden in het Arabati Baba Teke. Je vind hier informatie over de stad zelf en informeren ze over de archeologische vondsten in Tetovo.

Indien je in de winter op vakantie wilt gaan, is Tetovo ook een veel voorkomende toeristen plaats door het Popova apka ski resort. Het is grootste en prominenste ski resort van heel macedoniŽ en bezit over tal van accomodaties, hotels , restaurants waar u kan verblijven.† Zowel de Europese als de Balkan Ski kampioenschappen zijn hier al doorgegaan. Om naar de top van de berg te geraken† moet u ongeveer een half uur† in een lift zitten.†† Popova apka ski resort bezit over 10 kilometer aan ski gebied en heeft een capaciteit van 8.000 skiŽrs per uur.† Gemiddeld ligt er per jaar 135 dagen sneeuw in het gebied.

Toerisme 3
http://travel2macedonia.com.mk/tourist-attraction/popova-sapka-ski-resort

Klimaat

het klimaat in MacedoniŽ† in de zomer is relatief warm, ze hebben meestal een gemiddelde temperatuur van 21į Celsius.† MacedoniŽ heeft een binnenlands klimaat wat wilt zeggen dat het er in de zomer zeer warm is en dat er weinig neerslag valt. In de winter valt er wel altijd sneeuw en is het redelijk koud.

 

Eten en drinken

MacedoniŽ staat misschien niet bekend om zijn keuken maar ze hebben toch een zeer goedenkeuken waar ze veel gebruik maken van groenten. Als je op vakantie gaat in MacedoniŽ raden we je aan om zeker niet† van het water dat uit de kraan komt te drinken omdat er zeer veel chloor aanwezig is.

Typische gerechten zijn:

 • Tava oriz is een rijstgerecht
 • Pastrmajlija is een pizza met gedroogd vlees
 • Pindzur is een gemalen, gebakken paprika met tomaten, aubergine en knoflook

Daarbij zijn visgerechten en grill gerechten ook 2 van hun specialiteiten.

Top 5 hotels

 1. Lirak Hotel ( Beoordeeld met 7,4 op 10)
 2. Hotel tivoli ( Beoordeeld met 6,6 op 10)
 3. Snow Patrol Lodge ( Beoordeeld met 7.8 op 10)
 4. Hotel Royal ( Beoordeeld met 6,6 op 10)
 5. Ilievski Holiday Home

(Bronvermelding: www.booking.com)

Top 5 restaurants

 1. Sharri ( Beoordeeld met 5 sterren)
 2. Restaurant Bakal ( Beoordeeld met 4,5 sterren)
 3. Restoran Belamia ( Beoordeeld met 5 sterren)
 4. Noliís Konak ( Beoordeeld met 5 sterren)
 5. S. Kurtishi Pizzeria & Restaurant ( Beoordeeld met 4,5 sterren)

(Bronvermelding: www.tripadvisor.nl)

 

Top 5 bezienswaardigheden

 1. Painted Mosque Sarena Dzamija ( Beoordeeld met 5 sterren)
 2. Nikolas Church ( Beoordeeld met 2 sterren)
 3. Leshok Monastery
 4. Palma Mall
 5. Tetovo City Museum

(Bronvermelding: www.tripadvisor.nl)

Aanbiedingen Tetovo vakantie