Skopje

Skopje 5.00/5 (100.00%) 1 vote

Skopje is de hoofdstad van MacedoniŽ. De stad ligt gelegen in het noorden van het land en ligt aan de rivier de Vardar. Met 500.000 inwoners in het stedelijke gebied is het daarmee ook gelijk de grootste stad van MacedoniŽ.

Geschiedenis

Het huidige gebied waar nu de stad Skopje zich bevindt werd reeds bewoond vanaf 3500 voor Christus. Skopje kwam onder Romeins gezag te staan nadat generaal Quintus Caecilius Metellus Macedonicus in 148 v. Christus. Andriscus van MacedoniŽ had verslagen. Skopje werd zo het eerste deel van de provincie Macedonia, die sinds 146 v. Christus. onder Romeins bevel stond.
In 1392, drie jaar nadat de ServiŽrs waren verslagen in de Slag van Kosovo in 1389, werd Skopje ingenomen door het Ottomaanse Rijk. Voor de komende 500 jaar stond de stad bekend als ‹skŁb of ‹skŁp, de Turkse benaming. ‹skŁb werd de hoofdstad van het Vilayet van Kosovo (een district van Kosovo), dat een groter gebied innam dan het huidige Kosovo.
Tussen 1941 en 1944 werd de stad bezet door de Bulgaren. Een maand nadat de communisten in Sofia de macht hadden gegrepen en het Bulgaarse leger naar het westfront werd gezonden om te vechten tegen de Duitsers, werd Skopje ingenomen door Joegoslavische troepen. Skopje werd vanaf 1944 deel van JoegoslaviŽ en het werd de hoofdstad van een nieuw land: de Volksrepubliek MacedoniŽ.
Skopje groeide snel tijdens het begin van de Joegoslavische periode en werd een grote industriestad in de zuid-centrale Balkan. In 1991 viel JoegoslaviŽ uiteen en Skopje werd de hoofdstad van de onafhankelijke Republiek MacedoniŽ.

Aardbeving van 1963

Op 26 juli 1963 werd Skopje vroeg in de morgen getroffen door een zware aardbeving van 6,1 op de schaal van Richter. Hierbij kwamen meer dan 1.000 mensen om het leven en raakten nog eens 120.000 mensen dakloos. 80% van de stad werd verwoest door de beving en monumenten werden zwaar beschadigd. Hierdoor is de Ottomaanse invloed op de stad nu een stuk minder zichtbaar als eerst. De totale schade wordt geschat op 150% van het toenmalige bruto nationaal product van MacedoniŽ. Dankzij de internationale hulp werd de stad snel weer herbouwd. Ook het oude treinstation in Skopje werd verwoest bij de aardbeving. De klok op het oude treinstation is door de aardbeving stil te komen staan en wijst nog steeds 5.17 uur aan, het tijdstip van de beving. De overblijfselen van het gebouw zijn nu een herdenkingsplek voor de slachtoffers en een museum.
skopje 1

Bezienswaardigheden

Een stad als Skopje heeft natuurlijk erg veel dingen om te zien en te bekijken, door de rijke geschiedenis die de stad kent. Het oude treinstation is wel echt de moeite waard om te bekijken. Door de 1000 slachtoffers van de aardbeving is er besloten om alles in de originele staat te houden. De klok staat op 5:17 stil, het moment van de aardbeving. Daarnaast is het station ook een museum geworden en is zeer interessant om te bezoeken.
De Stenen brug is daarnaast ook een erg mooie brug om te bekijken. Het verbindt het oude deel met het nieuwe. Daarnaast is de brug gebouwd door ťťn van de heersende Sultans tussen 1451 en 1469. Het is veruit de meest bekende brug van de stad en is zeker de moeite waard om te bezoeken.
skopje 2

Doordat Skopje ingenomen was door het Ottomaanse Rijk zijn er nog heel veel invloeden uit die tijd te zien in de stad in de verschillende gebouwen en gebieden in het oude gedeelte. De oude bazaar is een voorbeeld van Ottomaanse invloed. Je zult de oude markt vinden met veel kleine winkeltjes, theehuizen en kebab winkels. Daarnaast is de Daud Pasha een oud Turks badhuis. Dit was ooit het grootste Turkse badhuis van de hele Balkan. De Mustafa Pasha moskee is een klassiek voorbeeld van de mooie Ottomaanse bouwstijl. Deze werd in 1492 gebouwd door Mustafa Pasha zelf. In het mausoleum ligt zijn dochter begraven.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat ook erg interessant en erg indrukwekkend is om te bekijken is het Holocaust museum. Dit museum vertelt het verhaal van de 7000 macedonische Joden die naar het dodenkamp Treblinka werden vervoerd. Er waren geen overlevenden. Een zwarte periode in de wereldgeschiedenis, maar erg belangrijk om de slachtoffers niet te vergeten. Door middel van het bezoeken van het museum kan er bij worden stilgestaan en op deze manier respect te tonen voor de slachtoffers van deze vreselijke daden.

Cultuur MacedoniŽ

MacedoniŽrs staan bekend als een erg vriendelijk volk. Naast de MacedoniŽrs leven er ook veel Albanezen en Turken in MacedoniŽ. Er worden ook veel verschillende talen gesproken, door het verschil in nationaliteit van de inwoners. Daarnaast zijn er vier verschillende godsdiensten waarbij het overgrote deel van de bevolking Orthodox is en een wat kleiner deel moslim.
De munteenheid is de Macedonische Denar(MKD). De Denar heeft munten, maar ook briefjes en is voor ons als Nederlanders erg goedkoop. Eťn euro is ongeveer 61 Denar. Daarnaast liggen de prijzen in MacedoniŽ een flink stuk lager als in Nederland.

MacedoniŽ kent een hele lekkere keuken, waarbij er veel groenten voorkomen in de verschillende gerechten. Turlitava is een erg bekend gerecht wat er in MacedoniŽ wordt geserveerd. Dit zijn gemengde groenten en erg lekker. Ook de pizza met gedroogd vlees is een typisch gerecht uit MacedoniŽ. Restaurants zijn erg goedkoop en je betaalt minder dan een euro voor een biertje, dus erg voordelig voor ons Nederlanders om op vakantie te gaan naar MacedoniŽ.
skopje 4
In de zomer liggen de temperatuur langs de Vardar rond de 30 graden. Daar valt Skopje ook onder, dus je kan lekker, warm weer verwachten in de zomerse maanden. In de winter is er bijna altijd sneeuw vanaf november tot en met februari. Het kan daarnaast erg koud worden tijdens deze maanden en liggen de temperaturen meestal een stuk onder 0. Erg strenge winters en warme zomers is normaal voor een land als MacedoniŽ. Het landschap bestaat uit veel bergen, maar ook heel veel bossen waarbij er veel beuken-, eiken- en dennenbomen in deze bossen staan. In Skopje krijg je hier niet veel van mee, aangezien het een stedelijk gebied is, maar zeker de moeite waard om een tripje te nemen om de natuur te bekijken als je in Skopje bent.

Top 5 hotels

Villa Vodno
Hotel City Park
Hotel Rose Diplomatique
Hotel Solun
Hotel Duvet