Uncategorized

Alle informatie over MacedoniŽ op 1 plaats

Alle informatie over MacedoniŽ op 1 plaats 5.00/5 (100.00%) 1 vote

MacedoniŽ is misschien niet het land waar je als eerste aan denkt als je op vakantie wilt gaan maar is een opkomend land voor vakantiebestemmingen. Veel mensen weten trouwens niet eens waar MacedoniŽ gevestigd is. MacedoniŽ is gelegen in de Balkan in het Zuidoosten van Europa. Sinds 1991 is MacedoniŽ onafhankelijk verklaard, daarvoor behoorde ze tot het voormalige JoegoslaviŽ. De grenslanden van MacedoniŽ zijn Kosovo, ServiŽ, Bulgarije, AlbaniŽ en Griekenland. Skopje is de hoofdstad van MacedoniŽ en heeft een inwonersaantal van 670.000. Het is een land dat veel meren en bergen heeft wat dus zorgt voor een mooie natuur. De Republiek van MacedoniŽ heeft in december 2005 een lidmaatschap aangevraagd voor de NAVO en zijn een kandidaat voor toetreding tot de Europese Unie. Ze zijn ook lid van de Verenigde Naties en de Raad van Europa.

Inhoud

 1. Cultuur
 2. Feestdagen
 3. Natuur en omgeving
 4. Klimaat
 5. Eten en drinken
 6. Geld
 7. Inentingen
 8. Reisadvies

Cultuur

MacedoniŽ is een Multicultureel land waar meerdere bevolkingen wonen maar ze staan wel bekend als een uiterst vriendelijke bevolking. 3 grootste bevolkingsgroepen zijn de MacedoniŽrs, de Albanezen en de Turken. De verschillende talen die er gesproken worden zijn Macedonisch, Servo-Kroatisch, Albanees, Turks en Romani. Ook hebben ze een heerlijke keuken, waar we het verder in dit artikel ook nog over gaan hebben. Daarbij zijn volksdansen ook zeer populair in MacedoniŽ, wanneer u op vakantie gaat zal u ongetwijfeld hier van kunnen genieten. †††Ongeveer tweederde van MacedoniŽ is een orthodoxe christen, deze bestaan zo goed als allemaal uit MacedoniŽrs. Ook heb je 30 procent dat bestaat uit soennitische moslims en de rest wat nog overblijft zijn de katholieken.

 

Feestdagen

MacedoniŽ doet mee aan alle christelijke feestdagen, daarbuiten hebben ze ook nog tal van andere feestdagen. Deze bestaan uit een orthodoxe en islamitische kant. We zullen hieronder een lijstje maken van de feestdagen die gevierd worden buiten alle christelijke feestdagen:

– 7 en 8 Januari Russisch Orthodox Kerstmis
– Ramadan
– 24 mei: St. Cyrillus en St. Methodius
– 2 augustus: Llinden opstand in 1903 tegen het Russisch-Ottomaans rijk
– 28 augustus: Orthodox Maria Tenhemelopneming
– 8 september: Onafhankelijkheidsdag. Onafhankelijk van JoegoslaviŽ sinds 1991
– 11 oktober: anti-facisme dag
– 23 oktober: Dag van de revolutie

Natuur en omgeving

MacedoniŽ is een land waar je zeker op je plaats bent als je op vakantie gaat voor de mooi natuur, omgeving en als je een echte natuurliefhebber bent. Het beschikt over verschillende nationale parken, het mooiste park ligt in Ohrid. Ohrid is mede door dit prachtig park een echte trekpleister geworden voor vakantiegangers. Ook is hier een zeer grote berg waar je , als je gelukt hebt, een lynx kan zien. Lynxen zijn trouwens ook het symbool van MacedoniŽ. Tijdens je vakantie kan je genieten van de groene natuur, de grote meren , de mooie bergen en nog zoveel meer.
Natuur en Omgeving

http://travel2macedonia.com.mk/tourist-attraction/mavrovo-national-park

Stranden zal je in MacedoniŽ niet terugvinden omdat MacedoniŽ enkel grenst aan buurlanden. Wel heb je bij de grote meren, stranden die bestaan uit kiezels en stenen.

In MacedoniŽ hebben ze ook nog tal van werelderfgoederen. opnieuw is Ohrid de plaats waar je naartoe moet gaan om speciale culture en natuurlijke pronkstukken te bezichtigen. Ze hebben extra veel aandacht besteed om deze zo goed mogelijk te beschermen en te bewaren. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: de Sint-Janskerk en het klooster Pantelejmon die beiden gevestigd zijn bij het meer van Ohrid. Ook heb je nog het antieke amphitheater wat ook weer terug te vinden is in Ohrid.

Natuur en Omgeving 2

http://www.vakantieohrid.com/bezienswaardigheden/klooster-st-clement/

Klimaat

MacedoniŽ heeft een binnenlands klimaat wat ervoor zorgt dat er warme en droge zomers zijn en dat je in de winter veel neerslag en sneeuw hebt waardoor MacedoniŽ in de zomer en goede vakantiebestemming is maar ook in de winter omdat je hier ook vele ski resorts hebt voor in de winter.

In de zomer kunnen de temperaturen wel eens oplopen tot 35į Celsius. De bergen zorgen ervoor dat als het warm is geweest dat deze warme temperaturen gevolgd worden door felle onweersbuien. Doordat het in MacedoniŽ tijdens de zomermaanden lekker warm is, gaan meer en meer toeristen hun vakantiebestemming naar MacedoniŽ plannen. Het enigste nadeel dat toeristen afschrikt om in MacedoniŽ op vakantie te gaan is dat ze geen stranden hebben omdat MacedoniŽ alleen maar grenst aan landen. Dit maken ze dan wel weer goed door de prachtig natuur en de vele bezienswaardigheden in het land.

In de wintermaanden valt er veel sneeuw, soms blijft de sneeuw tot zelfs in mei en juni liggen. In de hoofdstad Skopje heeft men zelfs regelmatig overlast van overmatige sneeuwval. Doordat er ook veel sneeuw valt is MacedoniŽ een populaire bestemming omdat er ook verschillende ski resorts zijn.

Eten en drinken

MacedoniŽ heeft een lekkere maar ook gezonde keuken waar ze veel gebruik maken van groeten. Grill en vis gerechten zijn 1 van hun specialiteiten.
Typische Macedonische gerechten zijn:
– Balka burek, dit is vleespasteitje met yoghurt dat men tijdens het ontbijt eet
– Turtilava is een gerecht van gemengde groeten
-Pindzur is een populair gerecht met gemalen gebakken paprikaís met verschillende groenten zoals tomaten, aubergines en knoflook.

Gerecht: Turtilava

Eten en drinken

http://pult.dreams.com.mk/food_pictures/turlitava.jpg

Daarbij raden we je aan om niet te drinken van het water uit de kraan omdat deze een hoog chloorgehalte heeft.

Geld

In MacedoniŽ is de nationale munteenheid de Macedonische Denar, MKD.†† …ťn MKD staat gelijk aan 0,02 eurocent en 1euro staat gelijk aan 61.5075 MKD. MacedoniŽ is een redelijk arm land waardoor alles goedkoop is tegenover in nederland.†† Op onderstaande fotoís ziet u hoe de munten en het papiergeld er uit ziet.

Geld 2 Geld 3 Geld††
http://macedonie.nl/reisinformatie/

Natuurlijk heb je ook de mogelijkheid om via pinautomaten te betalen waardoor je niet constant contant geld op zak moet hebben. Voordat u op vakantie vertrekt raden we je wel aan om eens bij je bank langs te gaan voor je opnamelimiet na te vragen voor geld af te halen in MacedoniŽ. De prijzen liggen een stuk lager dan de prijzen in Nederlands, alles is goedkoper dan in Nederland. Op restaurant gaan eten is een stuk goedkoper en voor een biertje betaal je minder dan ťťn euro.

Inentingen

Als je op vakantie gaat naar MacedoniŽ moet je ook een aantal inentingen ondergaan vooral je mag vertrekken. Je kan gewoon bij je huisarts terecht voor deze inentingen.

Een opsomming van de inentingen die wij aanraden.

 • DTP: aanbevolen voor alle reizigers en deze inenting is goed voor difterie, tetanus en polio
 • Hepatitis A : voor alle reizigers raden wij dit aan
 • Hepatitis B : Dit raden we je aan als je langer dan 3 maanden in MacedoniŽ verblijft
 • Rabies: hondsdolheid, deze heeft een hoog risico dus hiervoor moet je zeker naar je huisarts gaan .

Reisadvies

We willen je ook wat raad geven waar je op moet letten als je op vakantie gaat in MacedoniŽ. Zoals eerder gezegd raden we je aan om de inentingen te onder gaan voor je gezondheid. We hebben ook al vermeld dat je niet van de kraan mag drinken, dus koop flessen water in de winkel voor je gezondheid. Als je zelf rijd of gewoon in de bus zit zal je al snel merken dat er gevaarlijk word gereden in MacedoniŽ, bereid je hier maar alvast op voor. Ook raden we je aan om demonstraties en opstootjes te vermijden. We raden je ook aan om niet na zonsondergang te reizen en alleen te reizen op de hoofdwegen als je in het grensgebied van Kosovo , AlbaniŽ zit omdat er hier nog altijd landmijnen aanwezig zijn.

Leave a Reply